Diş Eti Bağ Dokusu, diş eti tıkanıklığı sağlığınızı veya görünümünüzü etkiliyorsa, diş eti aşısı adı verilen bir prosedür önerilebilir. Korkunç gibi görünse de periodontistler tarafından düzenli olarak çeşitli diş eti aşılama prosedürleri uygulanmaktadır. diş. Bu işlemde kullanılan doku çeşitli kaynaklardan gelebilir ancak genellikle rahatınız için bölge uyuşturulduktan sonra damaktan alınır. Daha sonra insan saçından daha ince olabilecek dikiş malzemesi kullanılarak tam olarak ihtiyaç duyulan yere dikilir.
Diş Eti Bağ Dokusu işlemi tamamlandıktan sonra vücudunuz iyileşme sürecine girer. Bu süre zarfında, greftte yeni kan damarları büyür ve çevre doku ile bütünleşmesine yardımcı olur. Başarılı bir greft, diş hassasiyeti ve diş eti hastalığı gibi sorunları azaltabilir veya ortadan kaldırabileceği gibi, estetik gülüşünüzü de güzelleştirebilir. Bağ dokusu greft operasyonu, diş eti çekilmeleri sonucu açığa çıkan diş kökünün kapatılması amacıyla yapılır. Bu operasyondan önce diş kökü düzeltme gibi işlemlerin yapılması gerekebilir. Diş eti çekilmesinin birçok nedeni olabilir. Ağız hijyenine dikkat edilmemesi, genetik faktörler, diş gıcırdatma gibi sebeplerle ortaya çıkabilen diş çekimi, zamanında tedavi edilmediği takdirde diş kayıplarına yol açar.
Diş Eti Bağ Dokusu Nedir?
• Diş eti retraksiyonu olan durumlarda genellikle diş eti greftleri kullanılır.
• Her diş eti çekilmesini diş eti grefti ile kapatmak mümkün değildir.
• Diş eti retraksiyonunu durdurmak için diş eti greftleri de uygulanabilir.
• Ağız içinden alınan doku bölgesinde 4-12 hafta içinde yeni doku oluşur.
• Operasyon öncesi ve sonrası optimal ağız hijyeni, operasyonun başarısında çok önemli bir faktördür.
• Bağ dokusu grefti, bir veya daha fazla diş eti bölgesini tedavi etmek için kullanılan en yaygın diş eti grefti prosedürüdür. Damağınızdan bir Diş Eti Bağ Dokusu flebi alınır ve daha sonra bu doku açıkta kalan kök bölgesine dikilir.
• Serbest diş eti greftleri bağ dokusu greftlerine benzer, ancak doku doğrudan damaktan alınır.
• Pedikül greftleri, onarım gerektiren dişin bitişiğindeki dokuyu kullanır.
Diş eti aşılama, diş eti retraksiyonu ve kemik erimesi sürecini durdurmanın yanı sıra, diş eti dokusu aşılaması da diş hassasiyetini azaltabilir. Ayrıca dişlerinizin köklerini kök çürüklüğüne karşı koruyabilir. Diş eti greftleri ayrıca dişlerinizin görünümü üzerinde farkındalık yaratarak size gülümseme ve konuşma avantajı sağlayarak daha düzgün bir diş eti çizgisi sağlar. yumuşak doku defektini kapatmak için doku
Diş Eti Bağ Dokusu Nasıl Yapılır?
Hasta ve doktoru diş eti grefti operasyonuna karar verdiğinde bu operasyondan önce yapılması gereken bir takım işlemler vardır. Öncelikle ağız hijyeni en üst düzeye çıkarılmalı, varsa diş taşları temizlenmeli, gerekirse kök yüzeyi düzeltme işlemleri yapılmalı, cepler ortadan kaldırılmalıdır. Kişinin ağız hijyenini sağlayabildiği belirlendikten sonra diş eti ameliyatı yapılabilir.
Diş eti ameliyatı sırasında ağrı olmaz çünkü operasyon bölgeleri lokal anestezi ile uyuşturulur. Ameliyattan sonra kişiler rahatlıkla evlerine gidebilirler ancak araç kullanacaklarsa genellikle bir kişi ile gelmeleri ve aracı o kişinin kullanması önerilir. Çünkü herhangi bir ağrı olmamasına rağmen operasyon sonrası olduğu için kişilerde bir rahatsızlık hissi olabilir.
Ameliyatı yapan diş eti uzmanı, ameliyattan sonra yapılması gerekenleri, ilaç kullanmanın yollarını detaylı bir şekilde anlatır. Doku nakli, vücuttaki herhangi bir dokunun başka bir bölgeye nakledilmek amacıyla alınmasıdır. bu dokuyu besleyen damar ve sinirleri birbirine bağlamadan aşılama. Vücutta bu doku parçasının taşındığı bölgede damar onarımları yapılarak beslenme imkanı yoktur.
Diş Eti Bağ Dokusunın Avantajları
Bağ dokusu greftleme operasyonunun en önemli avantajı hasta diş kaybı yaşamadan diş eti çekilmesi problemini ortadan kaldırmasıdır. Özellikle ön dişlerde meydana gelen diş eti çekilmeleri estetik açıdan kötü bir görüntü oluşturur. Bu nedenle hasta psikolojik olarak da sıkıntılar yaşayabilmektedir. Zamanında yapılan bağ dokusu greft operasyonu sonrasında doku kaynaşması sağlandığında işlem yapılan bölgede iz kalmaz ve son derece doğal bir görüntü ortaya çıkar. Bağ dokusu greft operasyonu sırasında hastanın kendi dokusu kullanıldığı için nakil bölgesinde doku tutulmama olasılığı çok düşüktür.
Bağ dokusu greftleme operasyonu sonrasında hem alıcı hem de donör bölgede dikişler olduğu için beslenme, diş gibi süreçlerde dikkatli olunması gerekmektedir. temizlik. Diş hekiminiz yapmanız gerekenler konusunda sizi bilgilendirecektir. Dişlerinizi fırçalarken ve diş ipi kullanırken işlemin yapıldığı bölgelere dokunmamalısınız. Sert yiyecekler de dikişlerin açılmasına veya henüz iyileşmemiş dokuların hasar görmesine neden olabilir. Bu nedenle yumuşak gıdaların tüketilmesinde fayda vardır.
Diş Eti Bağ Dokusu Operasyonu Sonrası
İyileşme döneminde bireyin dikkat etmesi gerekenler öncelikle;
• Ameliyat bölgesi fırçalanmamalı, diş ipi kullanılmamalıdır.
• Diş eti uzmanının verdiği gargara kullanılmalıdır.
• Ağır egzersizlerden kaçınılmalıdır.
• Sert yiyeceklerden kaçınılmalıdır.
• Yumuşak, soğuk ve ılık besinler tüketilmelidir.
• Sigara kullanılmamalıdır.
Ameliyat sonrası ağrı ve rahatsızlık hissi kişiden kişiye değişir. Diş eti uzmanı doku bankasından alınan doku greftini kullanırsa hasta daha az ağrı hissedebilir.
İyileşme genellikle hızlıdır. 1-2 hafta içerisinde doku iyileşir, dikişler alınır. Bazı kişilerde bu iyileşme süresi uzayabilir. Transfer edilen doku, 6-8 hafta içinde alıcı bölgedeki doku greftiyle tamamen birleşir.
Ameliyattan sonra bu bölgedeki dişlerde hassasiyet artışı olabilir ve iyileşme ilerledikçe bu hassasiyet azalacaktır.
Leave a reply