24Nis

Diş Eti Küretaj

Diş eti hastalıklarının tedavisinde kullanılan yöntemlerden biri olan diş eti kürtajı, diş etinde tartar nedeniyle oluşabilecek iltihabı gidermek için uygulanmaktadır. Diş etinin dişten ayrılması ile başlayan tedavide sadece diş eti değil diş köklerine kadar olan kısım temizlenebilir. Derinlemesine temizlik olarak adlandırılabilecek küretaj işlemi, diş kökünün yüzeyinde oluşabilecek problemlerin önüne geçmek için gereklidir.

Diş küretajı, diş etlerinin altından kazıma işlemidir. Diş eti hastalıkları için kullanılan güvenli ve yaygın bir tedavi yöntemidir. Diş etlerinin içinden temizlenen diş. Küretaj işlemi yapılırken genellikle hastaya lokal anestezi uygulanır. Hem üst hem de alt çeneye küretaj yapılacaksa uzman doktor genellikle küretaj işlemini 4 bölgeye ayırır ve tedaviyi aşamalı olarak uygular.

Diş taşları düzenli olarak temizlenmezse diş etine doğru ilerlemeye devam eder ve dişi destekleyen dokulara daha fazla zarar vermeye başlar. Bu durumda diş eti iltihabı dişin köküne kadar ilerlemeye başlar. Sağlıklı diş eti dokusu ise yapışık kalır. dişe doğru ilerlediğinde, kök yüzeyinde biriken diş taşları diş etini dişten ayırmaya başlar ve dişlerin çevresinde cep adı verilen boşluklar oluşur. Bu boşlukların derinliği 3-5 mm’ye ulaşır. Bunların temizlenmesi için diş eti küretaj işlemi gerekir. alanlar. Lokal anestezi yapılarak kök yüzeylerinde ve diş eti cebinde oluşan iltihaplı diş eti dokusu temizlenir ve diş etinin tekrar kök yüzeyine yapışması sağlanır.

Diş Eti Küretaj Nedir?

Diş küretajı, diş eti hastalığı olan kişilerde diş eti altındaki iltihabı kazımak için uygulanan bir tedavi yöntemidir. Kısaca diş etlerinin altından kazıma işlemidir. Diş eti hastalıkları için kullanılan güvenli ve yaygın bir tedavi yöntemidir.

Son yıllarda birçok kişinin yaptırmak için doktora başvurduğu diş dekapitasyon yani diş küretaj tedavisi, diş eti hastalıkları arasında oldukça önemli bir yer tutmaktadır.

Küretaj işlemi yapılırken genellikle hastaya lokal anestezi uygulanır. Hem üst hem de alt çeneye diş eti küretajı yapılacaksa uzman diş hekimi küretaj işlemini genellikle 4 bölgeye ayırır ve tedaviyi aşamalar halinde uygular.

• Diş eti küretaj işlemi öncesi hastanın yüzeysel diş taşları temizlenir.

• Daha sonra hastaya lokal anestezi yapılır.

• Hastanın diş etlerinde küçük kesiler yapılarak diş eti altındaki iltihap temizlenir.

• Daha sonra diş etleri dikilerek tekrar dişe tutunması sağlanır.

• Tüm bu işlemler yapılırken hasta hiçbir şey hissetmez.

Diş Eti Kürtajı Nasıl Uygulanır?

Diş eti hastalıkları uzmanı hastanın durumunu değerlendirdikten sonra kürtaj tedavisini şu şekilde gerçekleştirir;

• Diş eti kürtaj uygulaması öncesinde hastanın ağrı hissetmemesi için farklı noktalardan 4-5 iğne yapılır ve dokuların eşleşmesi beklenir.

• Açık diş kürtajında, ölü dokuyu çıkarmak için diş eti ceplerine keskin bir kesici alet sokulur.

• Diş etlerinden ölü veya iltihaplı doku uzaklaştırılır. Derinlemesine diş taşı temizliği yapılır.

• Kalıntıları gidermek için ağız genellikle steril bir solüsyonla yıkanır.

• Dişlerin kökleri plak ve mikrop oluşumuna yüzey oluşturmayacak şekilde düzeltilir.

Diş eti küretajı uygulaması ilerlemiş diş eti hastalığı olan kişilerde hızlı sonuç alınmasını sağlar.

Diş Eti Küretajnın Avantajları

• Diş etlerinde oluşan iltihaplı ve ölü dokular kurutularak ağızdan uzaklaştırılır.

• Çene kemiği sağlığını koruyarak çene kemiği erimesini engeller.

• Periodontal hastalığın ilerlemesini durdurarak periodontite dönüşmesini engeller.

• Ağız hijyeni ve sağlığı geri kazanılır.

Çeşitli diş kayıplarının önüne geçilir. Aşamalar tamamlanırsa diş eti küretaj işlemi yapılmış olur. Tedavi yüzeyel diş bakımı yapıldıktan sonra gerçekleşen lokal anestezi ile başlar. Diş etlerine küçük kesiler yapılır ve iltihaplara ulaşım sağlanarak temizlik gerçekleşir. Bu işlemler yapılırken herhangi bir şey hissetmeyeceğiniz için sonraki iyileşme sürecini tamamladığınızda herhangi bir sorun yaşanmayacaktır.

Diş eti kürtaj işlemi tamamlandıktan sonra hastada hafif ağrılar olabilir. Sıcak, soğuk hassasiyeti de oluşabilir. Hasta ağrıları için ağrı kesici ilaç kullanabilir. Küretaj işleminden sonra dişler mutlaka diş hekiminin belirttiği şekilde fırçalanmalıdır. Bu esnada dişlerde hafif bir kanama olabilir ki bu normaldir.

Diş Eti Küretasyonu Sonrası

Diş eti hastalıklarının tedavisinde kullanılan yöntemlerden biri olan diş eti kürtajı, diş etinde tartar nedeniyle oluşabilecek iltihabı gidermek için uygulanmaktadır. Vücudun diğer bölgelerindeki iltihabı gidermek için antibiyotik kullanımı tavsiye edilirken, diş eti iltihabını tedavi etmek için antibiyotikler yeterli değildir.

Hastada geçici ağrı durumları gözlenebilir veküretajdan sonra. Sıcak ve soğuk hassasiyeti de yaşanabilir. Diş hekimi tarafından kürtaj sonrası hastaya ağrı kesici ilaçlar önerilir. Diş küretaj işleminden sonra diş hekiminin belirttiği şekilde dişlerinizi fırçalamanız hastalığın tekrar oluşmasını engelleyecektir. Dişlerde kısa süreli kanamalar olması normaldir. Diş eti küretajı uygulamasından sonra hastaların diş eti şişmesi, kanama ve ağrı şikayetleri ortadan kalkacaktır.

Damaklarda ve diş etlerinde rahatlama görülecektir. Sağlıklı diş etlerinin göstergesi olan pembe diş etleri ile birlikte kişinin dişlerinin görünümü de daha estetik hale gelecektir. Bu nedenle küretaj tedavisinin alanında uzman diş hekimleri tarafından uygulanması diş sağlığı açısından önemlidir.

Diş ile diş eti arasındaki enfeksiyon çok ilerlediğinde bu tedaviler uygulanmadığında ağızdaki dişlerin çürümesi ciddi bir tehlike haline gelir. Enfeksiyon ilerlerse ilgili bölgedeki diş eti iltihaplanır ve bu durum o bölgede bulunan kemiği de etkiler. İlerleyen enfeksiyon kemikte yıkıma neden olur ve ilgili bölgedeki enfeksiyon büyüyerek ilerler. Bunun oluşmasındaki en büyük etkenlerden biri de diş taşlarıdır. Normal diş taşı temizliği ile temizlenemeyen diş etlerinde kalan taşların dişeti altı küretaj ile temizlenmesi gerekir.

Leave a reply

Copyright © 2023 Aksu Klinik. Powered by Web Design Bosphorus Design
Scroll to top
Whatsapp
Instagram
Mail
Linkedin