Flep Cerrahisi
Flep ameliyatı, dişlerin ve diş etlerinin çevresinde oluşan sert ve yumuşak dokularda rahatsızlık hissetmenize neden olabilir. Tıp dünyasında diş eti hastalıkları ya da periodontal hastalıklar olarak adlandırılan bu tip problemlerin tedavisi günümüz tıp dünyasının gelişmesi ile mümkün hale gelmiştir. Bir diş eti kaldırma operasyonu olan flep ameliyatı her yaş grubuna uygulanmaktadır.
• Toplumda yaygın olarak görülen kronik bir hastalık olarak bilinen diş eti hastalıkları, çocuklarda, yetişkinlerde ve yaşlılarda ilerleyen yaşlarda görülmektedir. Fakat bu hastalıklar çoğunlukla ağrısız olduğu için hastanın bunu fark etmesi oldukça zordur. İlerleyen dönemlerde hastalık kendini daha fazla göstermeye başlar.
• Yaşanan problemlerin giderilmesi için yapılan flep ameliyatı sonrası hastanın ağız hijyenine daha fazla dikkat etmesi gerekir. Diş eti operasyonlarında başarının en önemli faktörlerinden biri hastaların düzenli olarak ağız ve diş sağlığı bakımını yapmalarıdır.
• Periodontal tedavide en önemli aşama enfeksiyonun ortadan kaldırılmasıdır ve hasta diş eti, diş ve Dekonjestan temizliğini etkin ve düzenli uygulayarak ağız sağlığını korumayı öğrenir. Enfeksiyonun ortadan kaldırılması, hastalığa neden olan tartarın yapıştığı mikrobiyal diş plağının ve kök yüzeyinin bir doktor tarafından temizlenmesi ve hastanın bu durumdan korunması ile mümkündür.
Diş eti hastalığı, dişi değil dişi çevreleyen ve destekleyen dokuları etkileyen bulaşıcı bir hastalıktır. Hiç çürük olmayan dişler bile bu hastalık nedeniyle kaybedilebilir. Periodontal hastalıklar, toplumda en sık görülen, bir veya daha fazla dişi etkileyebilen kronik hastalıklardır; çocuklarda, büyüme çağındaki bireylerde, erişkinlerde ve yaşlılarda görülebilirler. Genellikle ağrısız seyrettiği için belirtileri hasta tarafından neredeyse hiç fark edilmez ve çoğu durumda diş hekimine geç başvuru yapılır.
Flep Ameliyatı Neden Yapılır?
Bu operasyonun en temel amacı diş etlerinde oluşan cepleri mümkün olduğu kadar yok etmek veya en aza indirmektir. Ceplere ulaşmak için diş eti dokusuna yüzgeç benzeri bir kesi açılır. Bu kesiden hastalıklı dokular çıkarılarak derinlemesine bir temizlik yapabilmek için diş kökleri açığa çıkarılır. Oluşan plak, tartar ve benzeri istenmeyen tabakaların oluşumu temizlendikten sonra kanat kapanır ve bölge mühürlenir. Daha sonra hızlı bir şekilde gerçekleşecek olan iyileşme süreci başlayacaktır.
Enflamasyon nedeniyle kaybedilen periodontal bağlar ve kemik dokusu flep cerrahisi ile restore edilen diğer bir amaçtır. Bu amaca ulaşmak için kemik aşılama veya büyümeyi sağlayan kimyasallar gibi ileri teknolojik yöntemleri içeren farklı teknikler kullanılmaktadır.
Flep ameliyatı, sallanan dişleri tedavi etmek için kullanılan bir diş eti tedavisidir. Sadece klinikte veya diş kliniklerinde yapılabilen bu cerrahi tedavi çok yaygın değildir. Adından da anlaşılacağı gibi bu cerrahi işlem, dişin köklerine ve kemiğe ulaşabilmeniz için diş eti dokusunun açılarak dişin gizli kısmının temizlenmesini içerir. Diş eti altındaki tartar ve yemek artıklarının giderilmesinde oldukça etkilidir. Bu tür rahatsızlıklar çocukların büyüme evresinde ağız ve diş sağlığına gereken önemi vermemesi sonucu başlar. Diş eti hastalıkları büyüme çağındaki çocuklarda kronikleşir.
Flep Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Çoğunlukla genel lokal anestezi altında gerçekleştirilen flep ameliyatı, bazı durumlarda lokal anestezi ile birlikte hastaya ağızdan rahatlatıcı bir şurup veya sakinleştirici ilaç verilerek de gerçekleştirilir. Ayrıca flep ameliyatı için genel anestezi yapılması da mümkündür. Anestezi sonrasında diş etlerini dişten ayırmak için küçük bir kesi açılır. Dış tarafta kalan diş eti dokusu bağ dokulara, kemik dokusuna ulaşmak için geriye doğru eğilir. ve diş kökü.
Birinci aşama tamamlandıktan sonra sıra iltihaplı diş eti dokusunun temizlenmesine gelir. Hastalıklı diş eti dokusu çıkarılıp kök temizliği yapıldıktan sonra gerekli olmakla birlikte bölgeye antibiyotik tedavisi de uygulanır. Kemiklerde hasar varsa greft materyali kullanılarak hasarın onarılması gerekir. Gerekli tedavilerin ardından kesi kapatılır ve flep ameliyatı tamamlanır. Alanında uzman bir diş hekimi tarafından yapılan çıkarma operasyonunda başarı oranı oldukça yüksektir.
Estetik diş hekimliği tarafından belirlenen, diş eti iltihabı ve diş sallanması hastalığın belirtisidir, iyi ağız ve diş hijyeni ve derinlemesine temizlik ile tedavi edilir. Sallanan dişlerin cerrahi olarak tedavi edilmesi veya sabitlenmesi gerekebilir. Dişler oynamışsa, dişler arasında boşluklar oluşmuşsa veya artık ağız dışında daha fazla çöküyorsa tedavi edilebilir. Önce hastalığın tedavi edilmesi şartıyla ortodonti ile başarılı bir operasyon gerçekleştirilir. Sallanan dişler tüm kemik desteklerini ve bağlantılarını kaybetmişse dişlerin çekilmesi gerekir. Dişler bir diş köprüsü veya diş ile değiştirilebilir al implant. Diş eti hastalıklarına erken tedavi uygulamak hastalığın seyrini olumlu etkiler.
Flep Ameliyatı Sonrası
• Ameliyattan sonraki ilk günlerde yara yüzeyine periyodik olarak 20 dakika soğuk uygulayın.
• Rahatsızlık ve ağrı olursa kullanma talimatına uygun olarak ağrı kesici alınız.
• Flep ameliyatından sonraki ilk sekiz saat tükürmeyin veya ağzınızı çalkalamayın. Ardından ağzınızı su ve biraz tuzla hafifçe çalkalayın.
• Kanamayı ve kötü yaraları önlemek için sigara içmeyin.
• Flep ameliyatından sonra üç gün boyunca ağır fiziksel efordan kaçının, sıcak banyo yapmayın. Saunalar ve yüzme de yasaktır.
• Katı yiyeceklerden ve sıcak içeceklerden kaçının.
• Diş etlerinize, dikişlerinize veya periodontal bandajlarınıza zarar vermemek için dişlerinizi yumuşak kıllı bir fırça ile fırçalayın.
• Ağzınızı her gün çalkalayın ve diş hekiminizin tavsiye ettiği ilaçları alın.
Diş hastalıklarının korunması ve diş sağlığı için erken teşhis çok önemlidir. Bu nedenle yılda en az iki kez diş hekimine muayene olunması önerilir. Diş çürümelerini önlemek için suda yeterince flor bulunması, dişlerin düzenli fırçalanması, diş ipi kullanılması, aşırı tatlı ve şekerli yiyeceklerden mümkün olduğunca kaçınılması, dişlerin fırçalanması bunlar yendiğinde diş kontrolüne gitmek temel uygulamadır. Diş eti hastalıklarının önlenmesi için fırçalama ve düzenli diş kontrolleri de önemlidir.
Dişlerde gelişimsel bozukluklar varsa erken dönemde diş hekimliğinin özel branşlarında uzmanlaşmış birimlerle iletişime geçilerek gerekli tedavi sağlanmalıdır.
21Nis
Leave a reply